Why salted fish can survive for long ? (Kenapa ikan asin bisa bertahan lama ? )

Perishable foods will usually contain a lot of water. Water is a good place to live for bacterial decay. To prevent spoilage done some food preservation. For example in the manufacture of salted fish.

Making salted fish is done by salting. Salt can draw water from the fish meat and fish meat wrinkling. If the water is squeezed out of the fish meat will be dry and the fish meat spoilage bacteria will die. If there is no spoilage bacteria, the fish will be durable and long lasting.

In Indonesian

Makanan yang akan cepat busuk biasanya banyak mengandung air. Air merupakan tempat hidup yang baik bagi bakteri pembusuk. Untuk mencegah pembusukan dilakukan beberapa pengawetan makanan. Contohnya dalam pembuatan ikan asin.

Pembuatan ikan asin ini dilakukan dengan penggaraman. Garam dapt menarik air dari dalam daging ikan dan mengerutkan daging ikan. Jika air dari daging ikan terperas keluar maka daging ikan akan kering dan bakteri pembusuk akan mati. Jika tidak ada bakteri pembusuk, ikan akan awet dan tahan lama.

Tentang edwinganadhi

Smart, fun
Pos ini dipublikasikan di Tahukah Anda ? dan tag , , , , . Tandai permalink.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s